Betreft: art. 40 vragen m.b.t. eerder invoeren kostendelersnorm.
Datum: 21 april 2022
Geacht college,
Momenteel worden mensen met een bijstandsuitkering gekort wanneer zij inwonenden hebben die 21 jaar of ouder zijn; ongeacht of het hun eigen kinderen of andere familieleden zijn om hen om niet te helpen aan (tijdelijke) woonruimte. Het nieuwe kabinet heeft in haar coalitieakkoord laten weten de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm te gaan verhogen naar 27 jaar. Deze wijziging is opgenomen in het Wetsvoorstel Uitvoeren breed offensief dat per 1 januari 2023 wordt ingevoerd.
De fractie van DENK Dordrecht is van oordeel dat het voornemen van het Rijk m.b.t. de leeftijdsverhoging eerder toegepast dient te worden in Dordrecht.
Vooruitlopen op de wettelijke invoering van de nieuwe leeftijdsnorm voor de kostendelersnorm is wenselijk om minstens twee redenen:
1. de financiële ademruimte die dit biedt voor een aanzienlijk deel van uitkeringsgerechtigden onder de 27 jaar in Dordrecht die worden geconfronteerd met een flinke verhoging van de lasten de afgelopen en komende tijd
en
2. het aantal ‘spookjongeren’ die door toepassing van bestaande technische regeling dakloos (dreigen te) worden terug te dringen naar wellicht nagenoeg nul en nieuwe spookjongeren te voorkomen.
Gezien het vorenstaande stelt het lid Safranti op grond van artikel 40 van het Reglement van orde gemeenteraad, de volgende schriftelijke vragen aan het college:
1. Deelt het college de mening dat een verhogen van de leeftijdsnorm in Dordrecht al per 1 juli 2022 net zoals in Rotterdam gewenst is?
2. Zijn er juridische of financiële bezwaren tegen een vervroegde invoering van de nieuwe leeftijdsgrens?
Zo ja, welke zijn die?
3. Indien het college besluit te wachten tot de landelijke invoering op 1 januari 2023, betekent dit dan ook een directe inwerkingtreding in Dordrecht op 1 januari 2023?
Zo nee, wanneer wel?
In afwachting van uw antwoorden.
Hartelijke groet,
Mehmet Safranti
Fractie DENK Dordrecht.