• Nieuws
  • Ervaren Politicus Mehmet Safranti: 'Ik ga proberen de ogen en oren te zijn van onze Dordtse stadsgenoten in de Tweede Kamer'

Ervaren Politicus Mehmet Safranti: 'Ik ga proberen de ogen en oren te zijn van onze Dordtse stadsgenoten in de Tweede Kamer'

Ervaren Politicus Mehmet Safranti: 'Ik ga proberen de ogen en oren te zijn van onze Dordtse stadsgenoten in de Tweede Kamer'

We hadden een interview met Mehmet Safranti, die twee termijnen raadslid was in de gemeente Dortrecht en die de 3e gewone kandidaat was voor de Dorttse raad van de Denkpartij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14-15-16 maart.

Wie is Mehmet Safranti?
Ik ben geboren in Kayseri in 1973, ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. In augustus 1977 ben ik via gezinshereniging naar Nederland gekomen. Momenteel woon ik in de stad Dortrecht.

Kun je iets vertellen over je opleiding en het bedrijfsleven?
Ik ben afgestudeerd aan Tilburg Fontys Hogeschool met een Bachelor of Public/Business Administration. Ik heb meer dan 20 jaar als ambtenaar op de afdeling Sociale Dienst van enkele gemeenten gewerkt. Sinds 2014 ben ik werkzaam als hoofd van de GGD in de gemeente Nissewaard.

Je hebt bij veel Turkse NGO's in Dortrecht gewerkt, wat kun je hiervan zeggen?
In onze jeugdjaren wilden we echt bestaan ​​in de samenleving met mijn vrienden en nuttige mensen zijn voor de samenleving. Onze ouderen, wier handen werden gekust, ondervonden allerlei moeilijkheden. Ze hebben ons tenslotte opgevoed. In ruil daarvoor probeerden we nuttig te zijn voor onze samenleving. In die zin hebben we in 1998 samen met onze vrienden Stichting Tuana opgericht. Van 2004 tot 2013 was ik hier voorzitter. Tijdens deze periode ontvingen we de Nederlandse koningin Beatrix en de huidige prins Willem Alexander in onze geboorteplaats Kayapınar. We publiceerden ons boek van 260 pagina's genaamd 'Gurbetçi'. Samen met vrienden hebben we in 2004 het Dortrecht Turkish Platform opgericht. Ik was 6 jaar voorzitter van het Dortrecht Turks Platform, de overkoepelende organisatie van 14 verenigingen. Aan de andere kant bleef ik tot 2020 dienen als algemeen secretaris van de Nederlandse Kayseri People Foundation. Daarnaast ben ik in 2018 aangesteld als algemeen secretaris van de Nederlandse Federatie van Turks-Islamitische Cultuurverenigingen en zet ik deze taak voort. Ik werk als coördinator in het Nederlands Turks Platform Non-Gouvernementele Organisaties (PTN), dat nog nieuw is. Daarnaast zet ik mijn scheidsrechterscarrière voort in regio Zuid 1e van de KNVB.

In Dortrecht was je 2 termijnen wethouder van de PvdA. Waarom werd u bij deze verkiezingen kandidaat van de Denk-partij?
Ik was 2 termijnen Tweede Kamerlid van de PvdA. In deze periode hebben we veel contacten opgedaan met politici, vertegenwoordigers van vele instellingen en organisaties en het bedrijfsleven. Ik heb de partij verlaten vanwege de verschuivingen in de lijn van de PvdA de afgelopen jaren. In 2021 is er een aanbod gedaan voor de inrichting van het Denkfeest in Dortrecht, dat heb ik zelf geëvalueerd en geaccepteerd. Als Denk Dortrecht doen we met 9 kandidaten mee aan de verkiezingen en ik sta op de 3e plaats, in totaal staan ​​we met 5 Turkse kandidaten.

Wat is de bevolking van Dortrecht, hoeveel Turkse samenleving leeft hier?
Volgens de laatste gegevens telt Dortrecht 119.550 inwoners. De Turkse bevolking is ongeveer 7.500, waarvan 60 procent bestaat uit onze landgenoten uit de Kayapınar-stad Kayseri.

Oproep aan de samenleving
De meeste politieke partijen gaan verder van ons af in plaats van dichterbij te komen. Ze verwoorden onze problemen niet. In dit kader is er nu een Denk-partij die oplossingen zoekt voor onze problemen en waarvan we denken dat ze ons op elk platform kan vertegenwoordigen. Het vertaalt onze gevoelens. We zullen blij zijn als we deze lijn over het land kunnen uitdragen en dit begrip in Dortrecht.In Dortrecht, waar ik al meer dan 40 jaar woon, beloof ik de prioritaire zaken te volgen omdat ik het DNA van onze samenleving ken. Ik zal proberen om de ogen en oren te zijn van onze Dorttse medeburgers in de volksvergadering. Als ik word gekozen, armoede, werkloosheid, onze ouderen, sociale toeslagen, stageplaats etc. Ik hoop dat het een prioriteit zal zijn.