Keti Koti betekent “verbroken ketenen”, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
De afschaffing van de slavernij is herdacht en gevierd tijdens Keti Koti.
De jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli zou een nationale feestdag moeten worden, vindt Denk Dordrecht en de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften.
Op dit moment is Denk Dordrecht in contact met burgers die zelf het initiatief hebben genomen dit punt onder aandacht te brengen bij diverse (politieke) partijen en gemeente Dordrecht.
Sidney Breidel en Rowan van der Stelt willen dat het Dordtse slavernijverleden meer bekendheid krijgt. Daarom hebben ze al heel wat werk verricht en hebben diverse contacten gelegd met het Dordtse Archief en Musea. Ook is er inmiddels contact gelegd met de woordvoerder van de wethouder. Zij hebben volop aandacht van de lokale media, daarin vertellen zij dat er sporen van Dordts kolonialisme overal aanwezig zijn.’
Wij vanuit Denk Dordrecht willen aandacht vragen voor:
– De gemeente dient net als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, De Nederlandse Bank, Provincie Noord-Holland excuses aan te bieden voor de slavernijverleden;
– Een monument te plaatsen;
– De gemeente gaat in gesprek met scholen en zet in op intensieve behandeling van deze thema;
– Keti Koti dient voor de gemeente een officiele vrije dag te worden.
Over een periode van 300 jaar was Dordrecht, na Amsterdam en Rotterdam, de derde suikerstad van de Noordelijke Nederlanden. Rond 1750 had Dordrecht 13 suikerraffinaderijen.We kunnen hier niet omheen. De plattegrond van de gemeente Dordrecht toont 21 van deze tastbare plekken, waarvan 19 verspreid over de binnenstad en 2 in Sterrenburg. Het verleden heeft invloed op de hedendaagse samenleving, het is een zwarte bladzijde in de Dordtse geschiedenis.
Wij vanuit Denk Dordrecht roepen onze Burgemeester op om zelf het initiatief te nemen en net als de genoemde gemeenten, De Nederlandse Bank en Provincie Noord-Holland excuses te bieden voor de slavernijverleden.
Fractie DENK Dordrecht.